Passe-partout ideeën

PASSE-PARTOUT ONTWERP IDEEËN
Toen passe-partouts voor het eerst werden uitgevonden, hadden ze twee kerntaken. Eén daarvan was om een ruimte voor visuele reliëf te bieden, zodat de kunst bekeken kan worden zonder de afleiding van de directe omgeving. In de tweede plaats dient de diepte van de passe-partout ook als een ruimtemaker om te voorkomen dat het glas het oppervlak van het kunstwerk aanraakt.

In de afgelopen decennia hebben passe-partouts een meer decoratieve rol op zich genomen. Omdat passe-partouts nu beschikbaar zijn in vele kleuren, patronen en texturen, worden ze gebruikt om kleuren in het kunstwerk te laten accentueren en om met het kamer decor te combineren.

Passe-partout breedtes zijn ook een belangrijke overweging. Het is het beste om te voorkomen dat de breedte van het passe-partout dezelfde breedte heeft als de lijst die eromheen komt. Over het algemeen ziet het er het beste uit als de passe-partout wat breder is dan de lijst. Een te smalle passe-partout kan de gepercipieerde waarde van de kunst omlaag brengen en het heeft de neiging om vol te lijken in de lijst.

De meeste passe-partouts hebben vierkante of rechthoekige raamopeningen, maar ook andere insnijdingen zijn mogelijk. De opening kan voldoen aan onregelmatige kunst vormen. Een haakse hoek (achthoek) kan beschadigd hoeken op de kunst bedekken, enz.

Enkele passe-partout
Toen passe-partouts voor het eerst werden ingevoerd bij het inlijsten, hadden ze allemaal een enkele laag. Tegenwoordig is het veel normaler om twee of drie lagen te gebruiken. Een enkele passe-partout wordt het meest gebruikt op strakke, eenvoudige kunst waar de lijstontwerpen eenvoudig en klassiek zijn, niet decoratief. Een enkele passe-partout wordt ook toegepast bij klassieke of antieke stukken om ervoor te zorgen dat het geheel er authentiek aan hun tijdperk uit te zien.

Dubbele passe-partout
Dubbele passe-partouts staan toe dat je een accent kleur kan toevoegen die kan worden gebruikt om aandacht te vestigen op het kunstwerk door het te omlijnen. Maar ook wordt een dubbele passe-partout gebruikt door twee van dezelfde kleur te nemen voor een meer subtiele uitstraling.

Driedubbele passe-partout
Bij gebruik van drie lagen, heb je nog meer kans om kleur te gebruiken, maar nogmaals alle lagen kunnen hetzelfde zijn of je kan een accentkleur tussen twee dezelfde kleuren voegen.

Passe-partout met Fillet (inleglijst)
Fillets zijn smalle inleglijsten gebruikt als een accent, of binnen de lip van een lijst of, vaker, in passe-partout openingen. Fillets hebben meer diepgang dan passe-partouts en afwerkingen die vergelijkbaar zijn met lijsten, daardoor zorgen ze in samenhang met de lijst voor een zeer mooie extra uitstraling.

Passe-partouts met afstandhouders 
Afstandhouders kunnen worden toegevoegd tussen passe-partout lagen voor extra diepte. De afstandhouders kunnen essentiële diepte in de kunst brengen, zoals een landschap met perspectief. Het kan ook werkelijke diepte toevoegen om een voorwerp of dimensionale kunst te kunnen inlijsten.

Uitsnedes op maat
Hoewel de meeste passe-partout openingen vierkant of rechthoekig zijn, kunnen er vormen worden gesneden om onregelmatige kunstvormen na te bootsen. Schuine hoeken, dier vormen, ster vormen, ronde en ovale vormen enz, enz… Hiervoor zijn zelfs speciale computergestuurde passe-partout machines ontwikkeld.

Meerdere openingen
Passe-partouts kunnen worden gesneden met meer dan één venster opening. Daardoor kunt u meer dan één afbeelding in een lijst plaatsen. Dit werkt vooral goed met dingen zoals familie of vakantie foto's, postzegelverzamelingen of iets anders dat u samen wilt weergeven.

Kleurrijke passe-partouts
Er zijn tal van passe-partout kleuren om uit te kiezen, maar de neutrale zorgen voor de meeste passe-partout verkopen. Mensen hebben de neiging specifieke kleuren sneller zat te zijn dan neutrale. Toch is er tijd en plaats voor kleur. Bij het gebruik van kleurrijke passe-partouts, denk er dan aan dat het kunstwerk het kernpunt van het voltooide lijstontwerp moet zijn.

Neutrale passe-partouts
Neutrale passe-partout kleuren zijn niet geneigd om te concurreren met de kunst zoals kleurrijke passe-partouts dat doen. Ze bieden ook meer flexibiliteit om het ingelijste kunstwerk in andere situaties op te hangen, na een verhuizing of het opknappen van een project.

Lichte-medium-donkere passe-partouts
Hier ziet u een dezelfde afbeelding ingelijst met drie verschillende passe-partouts. Geen van de keuzes zijn verkeerd, ze zijn gewoon anders. Donkere passe-partouts hebben de neiging om het licht in het kunstwerk te laten oplichten, terwijl een lichte passe-partout meestal de donkerdere kleuren intenser maakt. Een middel gekleurde passe-partout houdt zowel de lichte als de donkere details in het kunstwerk meer in balans.
    
Stoffen passe-partouts
Met stof overtrokken passe-partouts kunnen een extra dimensie geven wat een, met papier bedekte passe-partout niet kan. Stoffen kunnen worden gebruikt op kunst, foto's, enz. Ze worden bijna altijd gebruikt bij het inlijsten van voorwerpen. Bij het kiezen van welke stof te gebruiken, overweeg dan het onderwerp, tijd, en wees er zeker van dat het het item dat wordt ingelijst naar voren brengt in plaats dat je het zo perfect vermengd dat het verloren gaat in de passe-partout.

Patronen en structuren
In aanvulling op met stof bedekte passe-partouts, zijn er andere passe-partouts verkrijgbaar met gedrukte patronen of reliëf structuren. Deze worden alleen gebruikt voor decoratieve doeleinden. Denk eraan om passe-partouts die afleiden van het werk dat u inlijst, te vermijden.

Gelijke randen van Passe-partout
Wanneer het niet ingelijste kunstwerk er goed uitgebalanceerd uitziet, is het meestal prima om een passe-partout te nemen met rondom gelijke randen om die uitstraling te behouden.


Bredere rand onder
Een passepartout nemen die breder is aan de onderkant ten opzichte van de boven- en zijkanten kan gedaan worden om esthetische als wel functionele redenen. Wanneer een afbeelding donkerder kleuren, grotere vormen, of meer structuur of een patroon in de onderste helft heeft dan in de bovenste helft, kan het lijken dat het zinkt in de passe-partout als het eenmaal is ingelijst. Door het vergroten van de breedte van de onderste gedeelte van de passe-partout, lijkt het voltooide werk meer in evenwicht.


Langwerpig
Een langwerpige passe-partout heeft een bredere rand zowel boven als onder het kunstwerk. Je kunt voor zo’n passe-partout kiezen bij werken die een verticale afbeeldingen hebben of bijafbeeldingen die sterke verticale lijnen hebben.


  Terug